Aanhoudingscijfers%3A+Shottle+blijft+top
© gebiedscommissie Utrecht-West

Aanhoudingscijfers: Shottle blijft top

De stieren Picston Shottle en Big Winner gooien opnieuw hoge ogen als het gaat om de aanhoudingscijfers van NVO. Dat blijkt uit de publicatie die NVO uitbracht.

Vorige maand presenteerde de NVO de aanhoudingscijfers als nieuw kenmerk om stieren op te selecteren. Het kengetal wordt berekend uit de aanhoudingspercentages en waarbij de percentages voor opvolgend jaren (indien beschikbaar) steeds zwaarder gaan meetellen. De meetmomenten zijn 12, 24, 36, 48 en 60 maanden na afkalven.

Echter, het aanhoudingspercentage voor een bepaald jaar telt pas mee wanneer dit gebaseerd is op minimaal 100 dochters. Daarnaast wordt het kengetal vergezeld van een betrouwbaarheid om jonge prille cijfers te onderscheiden van degelijk bewezen aanhoudingsgetallen.

Om een gemiddelde leeftijd bij afvoer van 4 jaar na eerste keer afkalven te krijgen moeten stieren gebruikt worden met een kengetal aanhouding van 101 en dit levert dan een vervangingspercentage op van 25%. Voor een vervangingspercentage van 20% met een gemiddelde leeftijd bij afvoer van 5 jaar na eerste keer afkalven moeten stieren gebruikt worden met een fokwaarde aanhouding van 110.

Overigens staan de stieren van Alta en CRV niet in de lijst.

· Op onderstaande lijst staat het totaaloverzicht, die door NVO is gepubliceerd..

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer