Fleckvieh%3A+hoornloze+stierenkaart
© foto: BFG Groep

Fleckvieh: hoornloze stierenkaart

Bayern Genetik brengt als eerste Fleckvieh ki-organisatie een extra stierenkaart uit met alleen natuurlijk hoornloze stieren.

In Duitsland is het gebruik van natuurlijk hoornloze stieren inmiddels gestegen tot meer dan 10 procent van de eerste inseminaties.

De Beierse overheid stimuleert de fokkerij van natuurlijk hoornloze stieren. Sinds 1974 heeft Bayern Genetik een fokprogramma voor hoornloos Fleckvieh. Eerst bij Fleckvieh Vlees, later ook bij Fleckvieh Dubbeldoel. Bayern Genetik heeft vanaf het begin nauw samengewerkt met dit hoornloos fokprogramma.

16 stieren

De eerste Fleckviehstierenkaart van Bayern Genetik met daarop uitsluitend Natuurlijk Hoornloze stieren bestaat uit 4 fokstieren, 5 wachtstieren en 7 proefstieren. Van deze 16 stieren zijn 3 stieren 100 procent hoornloos. De overigen zijn 50 procent hoornloos.

De fokkerij van Natuurlijk Hoornloze dieren staat nog in de kinderschoenen. Er is nog weinig diversiteit in bloedlijnen en er zijn nog weinig foutloze stieren. Mede daarom wordt aangeraden meerdere stieren in te zetten.

Proefbedrijf

De Beierse overheid geeft zelf ook het goede voorbeeld door op haar proefbedrijf in Grub (bij München) een natuurlijk hoornloze Fleckvieh melkveestapel op te bouwen.

Hier komen diverse stiermoeders uit voort. Foktechnisch interessant is Mandela-dochter Bibi Pp. Zij gaf in de eerste lactatie 8218 kg melk met 3,94 procent vet en 3,85 procent eiwit. Uit Bibi Pp test Bayern Genetik de proefstier BFG Wankdorf PS.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  30 %
Meer weer