3e plek blogstrijd: Duurzaamheid wereldwijd

Eric de Jong uit Luxemburg legde met 'Duurzaamheid wereldwijd' beslag op de derde prijs van de blogcompetitie van The Milk Story (TMS).

3e+plek+blogstrijd%3A+Duurzaamheid+wereldwijd
© TMS

De Jong volgt op dit moment de Minor 'International Livestock Development' aan de CAH en is op stage. Zijn vader heeft een gemengd melkveebedrijf.

De eerste plek was voor Martijn Olij en derde werd Eric de Jong. Alle jongeren tussen de 18 en 30 jaar konden deelnemen.

De jury, bestaande uit Gerrit Jan Groothedde (journalist en publicist), Jeroen van Buuren (Melkveebedrijf Het Gasthuis) en Herma van den Pol (Boerenbusiness), bepaalde de uiteindelijke winnaars. Hieronder volgt de tekst van Eric de Jong.

Duurzaamheid wereldwijd

Ik wil u graag vertellen waarom ik denk dat de weersvoorspelling voor de Nederlandse melkveehouderij somber is en waarom andere landen (met name de BRIC-landen en Oost-Azië, Afrika en Zuid-Amerika) duurzamer melk kunnen produceren. Duurzaamheid kan het best geplaatst worden in het kader van People, Planet en Profit. Ik geef op elk van de drie P’s mijn visie.

Profit

In Nederland zijn we op een punt aangekomen waarbij er geen grote stappen vooruit meer worden gedaan: er zijn niet veel innovaties in de sector! Desalniettemin blijft de boer wel ondernemend. De meeste veehouders zijn bezig om de kostprijs verder te drukken. Sommige ondernemers proberen, door alternatieve afzet te regelen, meerwaarde te creëren voor hun product. Globalisering speelt in de zuivelsector een grote rol, en de melkprijs is afhankelijk van de wereldmarkt.

Landen als China, India, Brasilië en Rusland, respectievelijk werelddelen als Oost-Azië, Zuid-Amerika en Afrika maken een snelle kennisopbouw mee. Zij leren in 20 jaar wat wij in 100 jaar geleerd hebben. Elke verandering is vrijwel een innovatie, de kans is groot dat het een verbetering is. De agrariërs kunnen de kennis vaak snel implementeren. De grote percelen zijn aanwezig en investering in machines is rendabel. De kostprijs van melk blijft laag, hierdoor kan men economisch produceren voor de wereldmarkt.

People

Nederlandse boeren hebben het moeilijk door de moderne samenleving. Duurzaamheid en kringloopdenken staan centraal! De idealen die belangrijk zijn voor de Westerse consument botsen echter met het klimaat in de huishoudens: 'lekker zuinig zijn en minimaal geld uitgeven aan voedsel'.

Doordat mensen in armere landen een minder hoge levensstandaard gewend zijn, is het voor hen makkelijk om duurzamer te (blijven) leven. Mensen zijn ook niet zo zuinig als het om eten gaat! De verbondenheid van de consument met het platteland is nog belangrijk. Hierdoor is de acceptatie van landbouw groter als in de westerse wereld!

Planet

Moeder Aarde heeft ons erop gewezen dat wij door onze manier van leven te veel grondstoffen verbruiken en het klimaat onherroepelijk veranderen. We zullen onze levensstandaard moeten aanpassen. Dit heeft dan ook gevolgen voor het politieke klimaat in Nederland. Er zijn veel regels en wetgevingen, voor een groot gedeelte opgelegd door de EU. Deze beperkingen zijn vooral pijnlijk vanwege de intensiteit van de Nederlandse landbouw.

Regelgeving over milieu is in opkomende landen minder van toepassing doordat landbouw vaak extensief bedreven wordt. Er is minder industrialisatie en hierdoor is de ecologische voetafdruk minder groot. De politiek is erop gericht om voedselproductie en landbouw te stimuleren! Hoe duurzaam is de Nederlandse melkveehouderij? Ook in de toekomst...?!

Eric de Jong

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer