Jumbo+geschokt+door+paardenwelzijn+slacht
© Nieuwe Oogst

Jumbo geschokt door paardenwelzijn slacht

'Wij zijn geschokt door de paardenreportage van TROS Radar. Onze leveranciers hebben eerder aan ons bevestigd keurig naar alle geldende regels te handelen', geeft supermarktketen Jumbo aan.

Met die woorden reageert Jumbo op de uitzending van TROS Radar gisteren over de slacht van paarden.

Het bedrijf geeft op Facebook aan de welzijnssituatie van de edele viervoeters voor en tijdens de slacht te gaan bekijken. 'Wij hebben nooit redenen gehad om daaraan te twijfelen, maar zullen de zaak direct onderzoeken.'

Onjuistheden

'Als we onjuistheden tegenkomen of als onze leveranciers dit niet voor 100 procent kunnen uitsluiten, dan zullen wij de samenwerking direct beëindigen. Jumbo wil geen paardenvlees verkopen waarvoor dieren onnodig hebben geleden', verzekert het bedrijf.

TROS Radar besteedde gisteren aandacht aan het onderzoek van dierenorganisaties, waaronder Eyes on Animals in Nederland, naar het importeren van paardenvlees naar de Europese Unie vanuit Canada, Amerika, Mexico, Argentinië en Uruguay.

Onderzoek

Het onderzoek duurde ruim twee jaar en toont hoe paarden voor de slacht worden behandeld. Er zijn beelden van zowel het transport naar de slachterijen als de situatie op verzamelstations, grensstations en in enkele gevallen de slachterijen zelf.

Sommige slachterijen leveren paardenvlees aan Nederlandse supermarkten en snackfabrikanten. Het Belgische Velda levert bijvoorbeeld aan de supermarktketens Deen en Jumbo.

Groenveld

Jumbo laten weten ook vlees af te nemen van Groenveld. Dat bedrijf doet zaken met verschillende slachterijen in Midden- en Zuid-Amerika. Het Nederlandse bedrijf Visser van Walsum heeft een eigen slachterij in Jerez, Mexico.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer