Dijksma+wil+4%2Ddageneis+niet+opschorten
© Nieuwe Oogst

Dijksma wil 4-dageneis niet opschorten

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) wil de 4-dageneis in de zeugenhouderij voorlopig niet opschorten. Wel komt er een onderzoek naar welzijnsproblemen rondom de 4-dageneis.

Uit de varkenshouderij klinken stevige geluiden dat een te snelle introductie van de zeugen in de groep tot veel dierenwelzijnsproblemen leidt.

Maar Dijksma wil de 4-dageneis, waarbij zeugen vier dagen na dekking terug moeten zijn in de groep, niet opschorten. Dat bleek gisteravond tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Gemaakte afspraken

De sector wil met het verzoek voor het opschorten van de 4-dageneis terugkomen op eerder gemaakte afspraken, vindt Dijksma. 'Dat is geen goede zaak.'

Daarbij vindt zij het opschorten van de 4-dageneis niet eerlijk tegenover zeugenhouders die al hebben geïnvesteerd.

Onderzoek

Wel komt er een onafhankelijk onderzoek naar de welzijnsproblemen rondom de 4-dageneis. Wanneer dat onderzoek klaar moet zijn, is nog niet duidelijk.

Maarten Rooijakkers, LTO-vakgroepvoorzitter varkenshouderij, vindt het onderzoek een opening. 'We wilden dat de 4-dageneis wordt opgeschort. Dat is niet gelukt. Een onderzoek biedt echter een opening om de problemen die zeugenhouders ervaren in kaart te brengen.'

VVD, CDA, CU en SGP pleiten voor opschorten van de 4-dageneis. De PVV wil eerst het onderzoek afwachten.

Petitie

Gisteren boden LTO en de NVV een petitie aan de landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamer aan. Bijna 1300 varkenshouders hadden hun handtekening gezet om de 4-dageneis van tafel te krijgen.

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer