Tropische aardappelteelt kan veel beter

De productie van aardappelen is in tropische landen door een veelheid aan ziekten erg laag. Ook slagen de boeren er onvoldoende in om meerwaarde te genereren.

Tropische+aardappelteelt+kan+veel+beter
© eigen foto Wageningen UR

Aardappelen kunnen in de tropen een belangrijke rol spelen bij de voedselzekerheid. De knollen zijn gezonder dan rijst, banaan en cassave.

Velden inspecteren

Hulp van Wageningen UR is welkom bij de teelt. Aardappelspecialist Anton Haverkort reist de hele wereld af en geeft advies hoe de teelt en afzet is te verbeteren.

Haverkort en zijn collega Romke Wustman praten met boerenorganisaties, overheden en landbouwinstituten. Verder inspecteren ze velden, markten en supermarkten.

Myanmar

Een recent voorbeeld komt uit Myanmar, een arm land dat opkrabbelt na de jaren van ernstige verwaarlozing. De aardappels degenereren door sterke aantasting met bacteriën en virussen. Met in vitro vermeerdering is dat op te lossen.

In de jaren tachtig heeft de aardappelteelt in Rwanda een grote boost gekregen met internationale hulp, getrokken door Haverkort.

Nieuwe rassen

‘Dertig jaar geleden was de opbrengst 6 ton per hectare en werd er 45.000 ha geteeld', vertelt Haverkort. 'Door introductie van nieuwe rassen, kunstmest en gewasbescherming is dat nu 13 ton per hectare en het areaal is gegroeid naar 170.000 ha.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer