Alternatief doden haantjes lange weg

Het ontwikkelen van alternatieven om het doden van eendagshaantjes te voorkomen, kan nog jaren duren. Dat concludeert het Rathenau Instituut na interviews met betrokken partijen.

Alternatief+doden+haantjes+lange+weg
© Nieuwe Oogst Jos Thelosen

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) heeft opdracht gegeven om verschillende alternatieven te bekijken om het doden van eendaghaantjes te voorkomen. Bijvoorbeeld door in het ei te kijken om het geslacht in een vroeg stadium vast te stellen.

Andere mogelijkheden zijn de combinatiekip, de genetische modificatiemethode en de huidige methode (bedwelming). Iedere methode heeft haar eigen praktische en ethische voors en tegens, concludeert het Rathenau.

Genetische modificatie (GM) om mannelijke kuikens al in het ei te kunnen herkennen, vond eerder tegenstand in de Tweede Kamer.

Combinatiekip

Uit onderzoek van Wageningen UR blijkt dat de combinatiekip, waarbij vooral haantjes van legrassen worden opgekweekt en verwerkt, een beperkt segment op de markt kan veroveren.

De omvang van de markt van vlees van haantjes van legrassen zal echter afhangen van de positionering in de markt en de prijs.

Een speciaal ras voor dubbeldoelkippen voor de grootschalige productie van eieren en pluimveevlees wordt niet kansrijk geacht vanwege de hoge productiekosten.

Kijken in ei

Het blijkt lastig om de financiering rond te krijgen voor verder onderzoek naar het sexen van jong gevogelte in een vroeg stadium.

Dijksma bekijkt nu met verschillende partijen, waaronder het pluimveebedrijfsleven, maatschappelijke partijen en onderzoeksinstituten, de mogelijkheden om een bepaalde 'kijken in het ei'-methode verder te ontwikkelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer