Export+aardappelen+blijft+achter
© Nieuwe Oogst

Export aardappelen blijft achter

Het gebrek aan concrete vraag naar behoorlijke volumes aardappelen in het exportsegment begint een probleem te worden op de aardappelmarkt.

De stemming op de aardappelmarkt is uitermate flauw. De oorzaak is vooral dat de vraag sterk achterblijft bij het aanbod.

Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) meldt dat de marktprijzen voor fritesgeschikte aardappelen flink onder druk staan. De gemiddelde koopprijzen per 100 kilo voor levering deze maand variëren van 10 tot 10,50 euro voor Bintje en Asterix en 12 tot 13 euro voor bijvoorbeeld Fontane en Innovator.

Agria

Volgens BAI zijn handelaren voor levering later in het seizoen nauwelijks bereid om op voorhand veel meer te betalen. Uit de aangemelde transacties op Agriprins blijkt dat Agria nog steeds de beste prijs opbrengt met prijzen van 14,50 tot 15 euro per 100 kilo.

Agria is met name vanuit Duitsland minder beschikbaar dan voorgaande jaren. Daarom zijn verwerkers bereid om een iets hogere prijs te betalen.

Oost-Europa

Exporteurs melden vooralsnog dat er weinig zicht is op meer handel in het buitenland. Opvallend is dat Duitsland ondanks een tegenvallende oogst toch veel aardappelen afzet richting Oost-Europa.

Volgens insiders neemt met name Rusland dit jaar veel aardappelen af vanuit Egypte. Tussen beide landen schijnt er een leveringsovereenkomst te zijn, waarbij de Russen juist weer graan naar Egypte exporteren.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer