Ganzenoverleg+Overijssel+loopt+spaak
© Ida Hylkema

Ganzenoverleg Overijssel loopt spaak

Het overleg tussen FBE, boeren en terreinbeherende organisaties over het toekomstige ganzenbeleid in Overijssel heeft niets opgeleverd.

Dat zegt portefeuillehouder flora en fauna van LTO Noord Overijssel Arend Bouwmeester.

De organisaties kwamen gisteravond bij elkaar om uit de impasse te komen die is ontstaan tijdens het mislukken van het Ganzenakkoord. Als gevolg daarvan moeten provincies eigen richtlijnen opstellen voor de bestrijding van ganzen.

Winterrust

Gisteravond spraken de partijen over een voorstel van Faunebeheereenheid (FBE) Overijssel, waarin onder andere gepleit wordt voor een winterrust van 6 weken en toegang tot natuurgebieden om ook hier iets aan de bestrijding van overzomerende ganzen te kunnen doen.

'De natuurorganisaties in Overijssel houden onverkort vast aan de rustperiode van 4 maanden, zoals ook in het oude Ganzenakkoord was voorgesteld', zegt Bouwmeester. 'We zijn dus geen stap verder gekomen.'

Ganzenschade

Gedeputeerde Hester Maij gaat nu de knoop doorhakken en komt binnenkort met een besluit. 'Ze heeft al aangegeven dat er vanaf 2015 geen extra geld is om ganzenschade te vergoeden, dus er moet volgens haar ingegrepen worden', aldus Bouwmeester.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer