LTO: betalen voor ganzenschade

LTO spreekt op provinciaal niveau over het ganzenbeleid. 'De inzet is dat er voldoende financiële middelen zijn om de schade te betalen', zegt Siem Jan Schenk, voorzitter van LTO-Noord.

LTO%3A+betalen+voor+ganzenschade
©

Na het klappen van het Ganzenakkoord zijn de provincies aan zet om het ganzenbeleid op poten te zetten. LTO voert per provincie gesprekken over de invulling van dat beleid.

'Wel zijn er een aantal algemene standpunten', zegt Schenk. 'Er moeten voldoende middelen zijn om de schade bij boeren te betalen. Dat betekent ook dat we niet willen dat boeren een behandelbedrag moeten betalen om voor een schadevergoeding in aanmerking te komen.'

Winterrust

Over het instellen van een periode voor de winterrust is er geen consensus tussen de provincies. LTO vindt dat er pas gesproken kan worden over winterrust als de populatie ganzen kleiner wordt.

'De winterrust hangt af van het succes van de bestrijding', zegt Schenk. 'We hebben nu nog weinig middelen voor bestrijding want het gebruik van CO2 is nog niet toegestaan en de vergunningverlening loopt ook niet overal soepel.'

Boodschap

De boodschap die alle LTO-portefeuillehouders meenemen naar hun provincie is dat de populatie ganzen kleiner moet worden. 'Anders is er geen draagvlak bij LTO', zegt Schenk.

De komende weken moeten de provincies het ganzenbeleid verder uitwerken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer