Boer minder beschermd in wereldhandel

De boer wordt in toekomstig handelsoverleg minder beschermd. De eisen van consumenten komen centraal te staan, zegt oud-voorzitter van de Wereldhandelsorganisatie Pascal Lamy.

Boer+minder+beschermd+in+wereldhandel
© WTO

Handelsbarrières zijn vaak opgericht om de eigen productie te beschermen. 'Maar die barrières en bijbehorende handelstarieven worden steeds minder belangrijk', zegt Lamy.

In toekomstig handelsoverleg op internationaal niveau zal het vooral over de eisen en wensen van de consument gaan. Dat wordt nu al duidelijk in de onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten. Daar zijn zaken als hormoongebruik in vlees en genetisch gemodificeerde gewassen hete hangijzers.

Grenzen sluiten

'Het heffen van handelstarieven is een veel neutraler middel dan afgaan op iets subjectiefs als consumentenverlangen', zegt Lamy. 'De culturele verschillen spelen daarin een veel grotere rol.'

Hij geeft toe dat landen de culturele verschillen of wensen van de consument kunnen gebruiken om de grenzen voor bepaalde producten te sluiten.

Lamy voorziet dat de prijsschommelingen van agrarische grondstoffen sterker worden de komende jaren. 'De beste oplossing daarvoor is het groter maken van de markten. Juist het tegenovergestelde van het protectionisme.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer