Blauwtong%2Dknut+is+ook+Schmallenberg%2Dknut
© monica wesseling

Blauwtong-knut is ook Schmallenberg-knut

Dezelfde 3 soorten knutten die Blauwtongvirus type 8 in korte tijd over West-Europa hebben verspreid, zijn ook verantwoordelijk voor de verspreiding van het Schmallenberg-virus. Dat blijkt uit Belgisch onderzoek, meldt flutrackers.com.

De wetenschappers onderzochten knutten die in de zomer en het vroege najaar van 2011 in België werden gevangen. Beide virussen lijken geïntroduceerd te zijn in de Benelux en Duitsland. Hoe de virussen daar terechtgekomen zijn, is nog onduidelijk.

Denemarken

Intussen is het Schmallenberg-virus ook opgedoken in Denemarken. Met Schmallenberg besmette knutten werden op 4 locaties in Denemarken gevonden. Hieruit blijkt dat het virus verspreid is over het hele land. 54 koeien zijn al besmet.

DTU Veterinair Instituut, vreest dat de ontdekking gevolgen heeft voor een grote aantal drachtige runderen, die in het voorjaar moeten afkalveren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer