LTO%3A+%E2%80%98Blauwtong%2Dvaccinatie+doorbraak%27
© Douwe Korting

LTO: ‘Blauwtong-vaccinatie doorbraak'

'Een doorbraak in het Europese non-vaccinatiebeleid', noemt Toon van Hoof van LTO Nederland het besluit dat veehouders hun dieren preventief mogen vaccineren tegen blauwtong.

'Voor de eerste keer mag nu worden geënt, terwijl de ziekte hier de afgelopen jaren niet is geconstateerd en ons land formeel de status blauwtongvrij houdt', geeft Van Hoof aan.

Tot nu toe was inenting in gebieden zonder de ziekte, die bij runderen, schapen en geiten kan voorkomen, niet toegestaan. Voor toekomstige bestrijding van allerlei dierziektes is dit een heel belangrijke besluit, stelt Van Hoof.

Preventieve vaccinatie

'Bij een bedreigende ziekte in het buitenland kun je met preventieve vaccinatie een besmettelijke ziekte een stap voor zijn. Hierdoor zijn we nu in staat om onze dieren bij dreigend onheil beter te beschermen', geeft Van Hoof aan.

Bij een preventieve inenting gaat het om een vrijwillig besluit van de individuele veehouder. De betrokken veehouders draaien zelf op voor de kosten.

Risicobeoordeling

Van Hoof verwacht niet dat veehouders nu massaal hun dieren preventief laten vaccineren.

'Er is beslist vraag naar en er zijn veehouders die hier sterk op hebben aangedrongen. Mede op grond van lto.nl/nl/25222801-Actueel.html?path=10801665risicobeoordelingen besluiten veehouders zelf of ze wel of niet laten vaccineren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer