Wintersterfte+bijen+niet+door+imidacloprid
© PRI

Wintersterfte bijen niet door imidacloprid

Het insecticide imidacloprid is niet de oorzaak van de wintersterfte bij bijen. Een meerjarige proef van de Wageningse bijenonderzoeker Sjef van der Steen wijst dit uit.

Imidacloprid hoort bij de groep insecticiden van de neonicotinoïden, die in verband met bijensterfte worden gebracht. Hoe bijenvolken in het veld reageren was minder bekend.

Van der Steen onderzocht het in opdracht van het ministerie voor Economische Zaken. Uit zijn onderzoek blijkt dat bijenvolken een hoge dosis van het middel verdragen.

Suikerwater

De Wageningse bijendeskundige gaf zestig relatief kleine vrijvliegende volken suikerwater verontreinigd met een dosis imidacloprid die twee keer hoger is dan nectar in het veld. De blootstelling duurde twaalf weken, van juni tot begin september.

De volken bleken robuust genoeg om dit te verdragen. Er was enig effect op het aantal bijen, de hoeveelheid bijenbrood en het broed, maar niet op de wintersterfte.

Extreem

Van der Steen zegt dat de proef uitging van een extreem scenario. ‘Koolzaad bijvoorbeeld bloeit maar drie weken.’ Een even grote controlegroep bijenvolken kreeg het suikerwater zonder imidacloprid.

De volken werden vervolgens nauwkeurig in hun ontwikkeling gevolgd tot na de winter. Imidacloprid heeft ook geen effect op de vitaliteit van de volken en de overgang van zomer- naar wintervolk.

Zwakkere bijenvolken

De onderzoeker denkt dat het wel mogelijk is dat zwakkere bijenvolken gevoelig zijn voor imidacloprid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer