Petitie+tegen+schenden+welzijnsregels
© CIWF

Petitie tegen schenden welzijnsregels

Dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) heeft via een online petitie ruim 100.000 handtekeningen verzameld tegen overtredingen van de Europese regels voor het welzijn van varkens.

De meeste handtekeningen kwamen uit Italië. In Nederland tekenden ruim achtduizend mensen de petitie. De actie loopt nog tot maart 2014.

Met de Europese petitie wil CIWF een einde maken aan vaak voorkomende praktijken in de varkenshouderij die, volgens CIWF, in strijd zijn met Europese wetgeving.

Couperen

Voorbeelden daarvan zijn het standaard couperen van staarten van biggen en het onthouden van strooisel of ander afleidingsmateriaal aan de varkens. Deze overtredingen komen ook in Nederland op grote schaal voor, zegt de organisatie.

De Nederlandse varkenshouderij sprak overigens vorige week in de Verklaring van Dalfsen af de streven naar minder kort couperen van staarten en wil op termijn mogelijk zelfs helemaal stoppen.

Boxen

In andere landen komt het volgens CIWF ook nog vaak voor dat dragende zeugen in boxen worden gehouden. Dit is sinds 1 januari 2013 verboden en is in Nederland inmiddels grotendeels beëindigd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
 • Woensdag
  8° / 7°
  95 %
Meer weer