%27Verbetering+beleid+dierziekten+nodig%27
© nieuwe oogst jos thelosen

'Verbetering beleid dierziekten nodig'

Ondanks dat het dierziektebeleid de laatste jaren aanmerkelijk is verbeterd, schiet het nog tekort op tenminste vier terreinen: resistentie van wormen en schimmels tegen bestrijdingsmiddelen en de besmettingsrisico’s van de paardenhouderij en de vleeskalverhouderij.

Verder zijn er ook risico’s voor de volksgezondheid, stelt Platform Landbouw, Innovatie & Samenleving. Dat doet het platform vandaag in zijn advies ‘Landbouw-gerelateerde infectieziekten’ dat recent is gepresenteerd aan het ministerie van EZ.

Nederland kent een hoge dichtheid van vee en mensen. De laatste decennia was er herhaaldelijk een uitbraak van een besmettelijke dierziekte met grote gevolgen voor de dieren, veehouderij, economie en samenleving.

Resistentie

Minder aandacht is er voor het feit dat bacteriën ook resistent kunnen worden tegen desinfecterende middelen. Bovendien kunnen naast bacteriën ook andere pathogenen resistent worden, met name schimmels en wormen.

Daarbij zijn ook 'cross-kingdom jumpers', pathogenen die overspringen van planten naar dieren of mensen. Actueel voorbeeld is Aspergillus fumigatus, een schimmel die in de landbouw voorkomt, maar ook voor mensen gevaarlijk kan zijn.

Wormmiddelen

Wat betreft wormmiddelen adviseert het platform het gebruik alleen nog toe te staan als op basis van mestonderzoek een zware besmetting is geconstateerd.

Een andere risicosector is de vleeskalversector. Nederlandse bedrijven zijn daarin marktleider en transporteren jaarlijks meer dan 860.000 kalveren uit zo'n dertien Europese landen naar Nederland.

Dat is een risico voor de hele rundveehouderij en zelfs voor de varkenshouderij.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer