Rapport%3A+voorkom+wildgroei+windmolens
©

Rapport: voorkom wildgroei windmolens

De overgang naar duurzame energie is onafwendbaar en daarom moeten er op een aantal plekken in het land windmolens tot wel 120 meter hoog komen.

Dat staat in het rapport 'Energielandschappen', dat vandaag wordt gepresenteerd, geeft de NOS aan. Volgens de onderzoekers zijn er de komende jaren veel windmolens nodig, maar moeten die niet zomaar overal worden neergezet.

Ze pleiten voor concentraties van zeer grote windmolens tot 120 meter hoog.

Amsterdam-Rijnkanaal

In het rapport wordt het advies gegeven aan provincie Utrecht om grote windmolens bij elkaar te plaatsen langs het Amsterdam-Rijnkanaal en de snelwegen A2 en A12. Daarmee wordt voorkomen dat overal in het landschap turbines komen te staan.

Verder raden onderzoekers aan om zonnepanelen en biovergisters te plaatsen. Die moeten eveneens bij elkaar worden geplaatst. Er wordt gedacht aan 'zonne-akkers' in de Gelderse Vallei en biovergisters op 'agrarische bedrijventerreinen'.

De onderzoekers zeggen dat provincies moeten samenwerken bij het maken van een planning.

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer