Slob%3A+%27Geef+collectieven+vertrouwen%27
© Inzicht in Natuur

Slob: 'Geef collectieven vertrouwen'

De overheid moet de zeven gebiedscollectieven in Zuid-Holland vrij laten zelf het agrarisch natuurbeheer vorm te geven. ‘Bij professionaliseren hoort ook vertrouwen geven’, zegt voorzitter Teunis Jacob Slob van Veelzijdig Boerenland.

De visie van de voorzitter van de westelijke koepel van agrarische natuurverenigingen (anv's) gaf onlangs input aan de Provinciale Adviescommissie voor de Leefomgeving (PAL) voor het advies over de inzet van GLB-gelden door.

‘De uitdaging is nu met plannen te komen die hout snijden. Ook moet de overheid het lef hebben zich terughoudend op te stellen om de creativiteit niet in de weg te zitten’, stelt Slob.

Creativiteit

In Zuid-Holland zijn zeven collectieven in voorbereiding, vrij veel vergeleken met andere provincies. Volgens slob hoeven dat er niet minder te worden. 'Je moet juist oppassen dat doel en voorschriften niet de boventoon gaan voeren en er voor creativiteit te weinig ruimte is. Dat moet de kans krijgen. Dus laat de invulling aan het gebied zelf. In het verleden zijn te veel doelen en voorschriften gestapeld. De vraag is of je dat nu weer zo moet doen. Ik denk van niet.’

Dat de anv’s moeten clusteren om de overheadkosten laag te houden noemt Slob ‘fictie’. ‘Ook kleine collectieven kunnen efficiënt werken’, stelt de voorzitter. ‘De uitdaging is welke rol de collectieven krijgen. Bij professionaliseren hoort ook loslaten, vertrouwen geven.’

Ontschotten

Rijk en provincie moeten de collectieven dan ook meer ruimte geven, oftewel ‘ontschotten’ van internationale doelen. ‘Het ministerie van EZ voelt zich verantwoordelijk en vertaalt door wat wel en niet kan. Wij zien het breder en kijken wat gewenst en mogelijk is.'

'De internationale doelen om bepaalde soorten te behouden moeten dan ook in een breed kader vallen. Dus een omslag maken van soorten naar processen. De soorten probeer je vervolgens op te pakken in de processen.’

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer