Dijksma%3A+Ierland+kreeg+derogatie%2C+dus+wij+ook
© Jan Bouwman Fotografie

Dijksma: Ierland kreeg derogatie, dus wij ook

'Ierland heeft derogatie gekregen en dus verwacht ik dat Nederland dezelfde behandeling krijgt van de Europese Commissie' Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma gisteravond in de Tweede Kamer.

Nederland heeft het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn voor de periode 2014-2017 ingediend bij de Europese Commissie. Die moet dat goedkeuren en dan kan de derogatieaanvraag in behandeling worden genomen.

Dijksma gaf aan nog in overleg te zijn met de Europese Commissie over de goedkeuring van het actieprogramma. 'Ik hoop snel tot een positief resultaat te komen. We weten allemaal hoe belangrijk derogatie is voor de Nederlandse veehouderij.'

Actieprogramma

Het Ierse actieprogramma met derogatie werd begin deze maand goedgekeurd. Boeren die voor derogatie in aanmerking komen, kunnen een gebruiksnorm hanteren van 250 kilo stikstof per hectare voor graasdierenmest. Zonder de derogatie is dat 170 kilo.

Dijksma liet weten zich niet te herkennen in eerdere berichten dat de Nederlandse actieplan Nitraatrichtlijn pas recent zou zijn verstuurd. Binnenkort stuurt Dijksma een brief over de voortgang van de derogatieaanvraag naar de Kamer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer