Noorden verwacht dassenexplosie

De komende vijftien jaar neemt het aantal dassen vooral in de grensstreek tussen Overijssel, Friesland en Drenthe fors toe. De schade voor boeren loopt op tot 750.000 euro.

Dat stelt de Zoogdierenvereniging na onderzoek. In Noord-Overijssel, Zuidwest-Friesland en Noordwest-Drenthe kan de huidige populatie verdrievoudigen. De beekdalen en de hogere gelegen zandruggen vormen een ideale combinatie voor een verdere toename van de das.

Rond 2030 zullen die gebieden geheel zijn verzadigd met dassenpopulaties. Heel Drenthe is dan geherkoloniseerd, evenals het oosten van Gelderland.

Schade

Met de explosieve groei van het aantal dassen neemt ook de schade toe. Met hoeveel is lastig inschatten, zegt de Zoogdierenvereniging. Dassen staan vooral bekend om het omwoelen van grasland op zoek naar larven van langpootmuggen en kevers. Ook willen ze nog wel eens te keer gaan in percelen maïs en graan.

Het aantal meldingen van dassenschade bij het Faunafonds ligt momenteel op bijna 800 voor heel Nederland in de laatste vijf jaar.

Boeren zijn de laatste jaren sneller bereid schades te melden, constateert de Zoogdierenvereniging. In 2030 zouden 2,5 maal meer meldingen zijn. Daar is dan een totaalbedrag van rond de 750.000 euro mee gemoeid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer