Actiegroep+Hedwigepolder+boos+op+Dijksma
© NO/PS

Actiegroep Hedwigepolder boos op Dijksma

Actiegroep Red Onze Polders is fel gekant tegen de aanwijzing van de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder tot Natura 2000-gebied twee weken geleden door staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

Red onze Polders roept daarom op om massaal bezwaar te maken.

'Bewoners en boeren in de Hedwigepolder krijgen door het besluit nu al te maken met allerlei sterk beperkende regels en voorschriften, terwijl het gebied nog niets eens is ontpolderd', zegt woordvoerster Magda de Feijter van Red onze Polders.

Beperkingen

'Je moet dan onder meer denken aan beperkende maatregelen bij bemesting en gewasbescherming.' Red onze Polders roept bewoners en sympathisanten daarom op om massaal bezwaar te maken.

Dijksma heeft de polder voorlopig aangewezen als onderdeel van een Europees natuurnetwerk om te voorkomen dat door activiteiten in de polder schade ontstaat, nog voordat het gebied onder water is gezet. Het plan ligt tot begin april ter inzage.

Landbouwgrond

In december 2012 nam het kabinet het besluit de Hedwigepolder onder water te zetten, na jarenlang gesteggel. Tegenstanders van het plan vinden dat er in de loop der jaren al genoeg landbouwgrond verloren is gegaan.

Ook hebben ze op basis van een recent onderzoek gewaarschuwd dat het gebied na ontpoldering weer in rap tempo zal dichtslibben en dat het beoogde natuurherstel daarom niet wordt bereikt.

2016

Als alles volgens plan verloopt, begint in 2016 in fasen de ontpoldering van de Hedwigepolder.

ANP

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer