Kamer+steunt+einde+dierrechten+niet
© Roayl de Boer

Kamer steunt einde dierrechten niet

VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders probeerde gisteren met diverse moties en amendementen het einde van de dierrechten in Nederland af te dwingen. Maar zonder succes. Alleen CDA en SGP steunden haar inzet.

De mestwet waarin de verplichte mestverwerking voor bedrijven met een mestoverschot is opgenomen, werd gisteren aangenomen door de Tweede Kamer.

De verplichte mestverwerking zou dierrechten overbodig maken. Lodders pleitte er dan ook voor dat het systeem van mestverwerking en dierrechten niet naast elkaar zouden moeten bestaan.

Dubbel slot

'Dat is een dubbelslot voor boeren,' betoogt zij. Lodders stelde voor om de stelsels maximaal twee jaar naast elkaar te laten bestaan. Dat zou betekenen dat de dierrechten in 2016 afgeschaft zouden moeten worden.

Maar een meerderheid van de Tweede Kamer wilde daar niet aan. Zij willen eerst zien of de mestverwerking van de grond komt.

Koerechten

Ook het voorstel van Lodders om de koerechten niet in te voeren, werd niet gesteund door de Kamer. 'Boeren anticiperen al jaren op het verdwijnen van het melkquotum,' zegt Lodders. 'De regering zou zich erg onbetrouwbaar tonen als het toch koerechten invoert.'

Maar de Kamer, met uitzondering van CDA en SGP, wil toch de mogelijkheid voor koerechten behouden. Als stok achter de deur als de mestverwerking niet van de grond zou komen.

Bang voor groei

Daarnaast speelt ook dat veel partijen in de Tweede Kamer bang zijn voor een grote groei van de rundveestapel als het melkquotum verdwijnt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer