Nederland+onder+EU%2Dfosfaat+grens
©

Nederland onder EU-fosfaat grens

De fosfaatuitscheiding door Nederlandse veebedrijven daalde in 2011 naar 171 miljoen kilo. Daarmee ligt de productie onder de door de Europese Unie (EU) gestelde norm van 173 miljoen kilo.

De fosfaatproductie daalde verleden jaar met 8 miljoen kilo, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling komt doordat de veestapel is gekrompen en door een verminderde uitscheiding per dier.

De daling van de fosfaatproductie komt voor 63% voor rekening van rundvee (van 96 naar 91 miljoen kilo), voor 15% van varkens (van 46 naar 44 miljoen kilo) en voor 19% van pluimvee (van 29 naar 27 miljoen kilo).

Voerspoor werkt

De daling van de fosfaatuitscheiding van rundvee is volledig toe te schrijven aan lagere mineralengehalten van mengvoer, stelt het CBS. Ook in de vleesvarkenshouderij heeft een verbetering van de technische resultaten in 2011 een gunstig effect op de mineralenuitstoot.

Uit de cijfers blijkt dat het voerspoor haar vruchten afwerpt, stellen Peter Brouwers van LTO Nederland en Henk Flipsen van Nevedi.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer