Financiering Akkoord Utrecht rond

Provincie Utrecht heeft de financiering voor het Akkoord van Utrecht rond. Naast de aanleg van 1.500 hectare nieuwe natuur is er geld voor versterking van de landbouw.

De afspraken over de financiering staan in de Nota Grondstrategie, die het provinciebestuur deze week heeft vastgesteld.

De provincie heeft voor de aankoop van grond en de inrichting en beheer van natuur een pot geld gereserveerd. Ook wordt geld gebruikt uit de opbrengsten van de verkoop en ruil van BBL-gronden en de bijbehorende gebouwen.

Subsidies

Grondeigenaren in Utrecht krijgen via subsidies van de provincie zelf de kans om boerenland om te vormen tot nieuwe natuur. Een andere methode is dat de provincie de gronden aankoopt en inricht. De aankoop gebeurt op basis van vrijwilligheid en de verkoop op basis van gelijkberechtiging.

De Utrechtse gebiedscommissies starten binnenkort met het ruil- en verkoopproces. De provincie werkt de procedures voor aankoop, verkoop en ruilen uit om te voldoen aan de principes van vrijwilligheid, marktconformiteit en gelijkberechtiging.

Bezuinigingen

In 2010 kwam de uitvoering van nieuwe natuur stil te liggen omdat het Rijk had besloten te bezuinigen op verdere realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Eerder had LTO Noord Utrecht al voor elkaar gekregen dat er minder natuur wordt aangelegd en agrarische structuurversterking een belangrijke plek krijgt in het Akkoord van Utrecht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer