Meer melk met hoge robotefficiëntie

Melkveehouders met een hoge robotefficiëntie kunnen ruim 130.000 kilo melk per robot per jaar meer produceren dan gemiddeld. Dit komt overeen met dertien extra koeien bij een productie van 26 kilo melk per dag.

Dat stelde Frido Hamoen, melkveehouder uit Elst en werkzaam bij CRV in Arnhem, dinsdag tijdens de studieavond van Platform Roodbont in Laren. Melkveebedrijven met een lage robotefficiëntie kunnen op jaarbasis ruim 120.000 kilo melk minder leveren.

Robotefficiëntie is de melkgift in kilo’s gedeeld door de tijd die de koe doorbrengt in de melkrobot. Dit is de tijd tussen binnenkomst en verlaten van de robot, dus inclusief voorbehandelen, aansluiten en nabehandeling. Aan de database van CRV, die eind 2013 uit ruim 400 miljoen robotmelkingen bestaat, worden wekelijks 5 miljoen robotmelkingen toegevoegd.

De gemiddelde melkgift per robotmelking bedraagt 10,5 kilo, met een variatie van 3,1. De gemiddelde melktijd is 6,9 minuten met een spreiding van 2,2. Hieruit volgt een gemiddelde robotefficiëntie van 1,61 kilo melk per minuut, met een variatie van 0,52 kilo melk. Volgens Hamoen is de robotefficiëntie voor vaarzen lager; de overige lactaties zijn vergelijkbaar.

Fokwaarde

De gemiddelde robotefficiëntie van 1,61 is gemeten in een groep van 450 stieren. De dertien stieren met de hoogste robotefficiëntie realiseren gemiddeld 1,91 kilo per minuut; de dertien stieren met de laagste robotefficiëntie gemiddeld 1,32 kilo per minuut. De stieren met de hoogste robotefficiëntie hebben een fokwaarde voor melksnelheid die hoger is dan gemiddeld, net als de fokwaarde voor karakter.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer