Actie LTO tegen wurgcontract robot

Melkrobotboeren worstelen met wurgcontracten voor onderhoud en hoge kosten voor vervangende merkonderdelen. LTO onderneemt actie.

Actie+LTO+tegen+wurgcontract+robot
© -

De klachten variëren van gedwongen winkelnering en te hoge prijzen voor vervangende onderdelen tot boterzachte garantiebepalingen en discussies met dealer of fabrikant over de dekking van het contract.

Het stoort melkveehouders vooral dat contracten hen dwingen alle onderdelen bij de regiodealer te kopen, terwijl dezelfde onderdelen elders voor aanzienlijk lagere prijzen voorbijkomen.

Aansprakelijkheid

Ander probleem is dat de boer die alles volgens het boekje doet, bij calamiteiten vaak toch zelf aansprakelijk is. ‘Het kan niet zijn dat de aansprakelijkheid eenzijdig bij de ondernemer komt te liggen’, vindt Jos de Kleijne van LTO Melkveehouderij.

Eerder liet voorzitter Kees Romijn weten dat ‘boeren het gevoel hebben dat er scherp wordt geconcurreerd bij de aanschaf van een melksysteem, maar dat dit voordeel lijkt te worden terugverdiend tijdens het onderhoud’.

Feitenonderzoek

LTO start een onderzoek om meer harde feiten op tafel te krijgen. De organisatie hoopt met haar actie te bereiken dat er op de markt voor melkmachines meer prijstransparantie en keus in aanbieders van servicecontracten en machineonderdelen komt.

Lees meer hierover in Nieuwe Oogst van zaterdag 17 augustus.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer