Melkrobot verboden in deel van Zwitersland

De melkrobot is ten strengste verboden voor de 2.300 Zwitserse boeren die melk produceren voor de bekende Gruyère-kaas. Dat werd vandaag duidelijk tijdens een bijeenkomst van landbouwjournalisten in de kaasfabriek in Bruyère in het noordwesten van Zwitserland.

Melkrobot+verboden+in+deel+van+Zwitersland
© NVT

Arbeid is duur in Zwitserland en veehouder Cédric Pharisa uit het nabijgelegen Epagne heeft wel oren naar een melkrobot. Daarmee kan hij echter geen melk meer leveren voor de Gruyère kaas en juist die melk levert hem 15 tot 20 cent per liter meer op dan gewone fabrieksmelk.

Ranzige smaak

De melkrobot werd in 2012 definitief in de ban gedaan, na een moratorium van vijf jaar. De reden is dat melkrobotmelk soms voor ranzig smakende kazen zorgt.

Gruyère is een rauwmelkse kaas. Dat betekent dat de melk tweemaal per dag naar de kaasfabriek toe moet, zodat er altijd binnen 18 uur met het kaasmaken kan worden begonnen. Die grens is moeilijk te handhaven bij robotmelken, omdat het tijdstip van melken niet nauwkeurig kan worden bepaald.

Ambachtelijk imago

Een andere reden is dat bij vaker gemolken koeien de samenstelling van de vetzuren in de melk verandert. Dat beïnvloedt de smaak. Ook het houden van een natuurlijk en ambachtelijk imago speelt een rol bij de maatregel.

Behalve een verbod op de robot mogen de melkveehouders om reden van smaak ook geen kuilgras of maïskuil voeren. Hooi, verse maïs of maïs geperst in brok is wel toegestaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer