Frans Kleyn: ‘Nertsensector loopt voorop’

De Nederlandse nertsenhouderij is een professionele, florerende sector. De 150 ondernemers streven naar een hoge diergezondheidsstatus en investeerden in diervriendelijke groepshuisvesting. Wereldwijd is de sector toonaangevend. Toch vindt de overheid dat de nertsenhouders hun deuren moeten sluiten.

‘Ondanks de teleurstelling rondom het verbod zijn de nertsenhouders heel strijdlustig. Ze voelen zich niet verslagen en hebben de hoop dat het verbod wordt opgeheven’, zegt Frans Kleyn van Willigen, voormalig dierenarts pelsdieren bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Hij heeft nu adviesbureau Furcoad.

Volgens de adviseur is het verbod gebaseerd op niet reële argumenten. Al jarenlang wordt de pelsdierenhouderij flink bediscussieerd door dierenactivisten en partijen zoals Bont voor Dieren, Dierenbescherming, Wakker Dier en Partij voor de Dieren.

‘Eerst werd er gedreigd met een verbod als de sector niet zou meewerken aan een beter dierenwelzijn. Toen de nertsenhouders overgingen op diervriendelijke groepshuisvesting, was dat kennelijk een tegenslag voor de tegenpartijen. Ze kwamen vervolgens met het ethische argument dat bont een luxeartikel is, en daar mogen geen dieren voor worden gedood.’

Gedragsstoornissen

Kleyn van Willigen ziet niet in waarom dieren niet mogen worden gehouden voor het bont, maar wel voor het vlees. ‘Voorwaarde is dat je goed bent voor je dieren. En dat zijn de nertsenhouders. Het zijn goede, professionele ondernemers. Ze hebben veel aandacht voor hun dieren. Door de juiste dieren voor de fok in te zetten, heerst er nu rust op de farms. Je ziet geen agressieve nertsen of dieren met gedragstoornissen.’

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer