Kalvermest+bewerken+met+ultrafiltratie
© Setten

Kalvermest bewerken met ultrafiltratie

Bert van Setten uit IJzendoorn bedacht samen met Richard Feijsman van Aqua D&S het filteren van loosbaar water uit kalvergier. De werkwijze wordt half januari geïnstalleerd bij kalverhouder Van Roekel in Ochten.

Doel van het initiatief is beperking van het transport van water en dus verlaging van de mestafzetkosten, vermindering van stankoverlast en het terugwinnen van grondstoffen.

'In zijn geheel levert het een bijdrage aan een duurzamere samenleving', stelt initiatiefnemer Bert van Setten.

Filteren

Het idee ontstond of met de ultrafiltratietechniek ook stikstof en fosfaat - fosfor - uit het water te filtreren zou zijn. Met een sapcentrifuge werden eerst de zwaardere, grove delen uit de kalvergier geslingerd door de centrifugale kracht.

De vloeistof die overbleef, werd door het filter gejaagd met een druk van 1,5 tot 3,5 bar.

Stikstof en fosfaat

Onderzoeksresultaten van BLGG AgroXpertus tonen dat het stikstof en fosfaat fors is verlaagd. De vleeskalvermest bevat 3,10 gram stikstof per kilo mest. Het landelijk gemiddelde is 2,71 gram stikstof.

Voor fosfor, respectievelijk fosfaat, is dit 0,59 gram en 1,35 gram per kilo mest en landelijk gemiddeld 1,42 gram fosfaat per kilo.

Lozen

Het bewerkte kalvergier bevatte 0,33 gram stikstof per kilo gier en minder dan 0,03 gram fosfor en minder dan 0,07 gram fosfaat per kilo. Volgens Van Setten bieden de uitkomsten mogelijkheden om het water te lozen.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  24° / 12°
  20 %
Meer weer