Eerste+Kamer+steunt+mestverwerkingsplicht
© nieuwe oogst

Eerste Kamer steunt mestverwerkingsplicht

De mestwet, met daarin verplichte mestverwerking voor boeren met een fosfaatoverschot, kan per 1 januari 2014 beginnen.

De Eerste Kamer stemde vanmiddag in met de mestwet. Dat was de laatste horde die moest worden genomen door staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) om de wet definitief in te voeren.

Een ruime meerderheid stemde voor de mestwet: VVD, PvdA, PVV, CDA, CU, SGP en 50plus. De Eerste Kamer kreeg nog wel de toezegging van de regering dat de einddatum van de dierrechten met de Kamer werd besproken.

Invoering

De invoering van een mestverwerkingsplicht houdt in dat veebedrijven, die hun mest niet binnen de normen die hiervoor gelden volledig op hun eigen grond kwijt kunnen, een deel van die mest moeten laten verwerken.

Het te verwerken deel van het mestoverschot varieert per regio en stijgt jaarlijks. Doel van de verwerkingsplicht is dat de mest buiten de Nederlandse landbouw wordt afgezet, zodat er geen sprake meer is van een mestoverschot.

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer