Koeien in de wei dankzij kavelruil

Dankzij kavelruil 'De Mantel' kunnen de koeien van melkveehouder Nico van Tunen in Heemskerk op termijn op een nieuwe locatie weer de wei in. Sinds de omlegging van de A9 bleef het vee noodgedwongen op stal.

De huiskavel was simpelweg te klein om weidegang mogelijk te maken. Nu de volgende generatie Van Tunen, in de persoon van Gerrit de stap wil zetten om veehouder te worden, is nadrukkelijk uitgekeken naar een nieuwe of tweede bedrijfslocatie.

Met de kavelruil komt de familie uit bij de tweede optie in de vorm van een veehouderijbedrijf in het gehucht Groot Dorregeest bij Uitgeest.

Maatschap van Tunen zet daarin een forse stap door aankoop van gebouwen en landerijen met een oppervlakte van ongeveer 17 hectare.

Overlijden

Eigenaar Freek Veldt was in Groot Dorregeest actief als veehouder, tot zijn overlijden afgelopen zomer.

'Het is nadrukkelijk de bedoeling om na het verbeteren van de graslandkwaliteit, de koeien op de nieuwe locatie de wei in te laten gaan,' vertelt Nico van Tunen.

Veldkavel

Om de stap tot aankoop meer behapbaar te maken, stoot Van Tunen een veldkavel af. Deze ligt niet zo ver van het huidige bedrijf, maar is bedrijfsmatig verre van optimaal.

Het perceel genaamd 'De Mantel' past bedrijfsmatig daarentegen prima bij de bedrijven van vof Melkveehouderij Glijnis en van Marcel Putter. Door het perceel op te splitsen, krijgen de percelen een veel betere vorm.

Stivas heeft het kavelruilproces begeleid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer