WSPA houdt weidepartijen in de gaten

Ondertekenaars van het convenant Weidegang komen onder de loep van de WSPA. De internationale dierenwelzijnsorganisatie gaat supermarkten, melkfabrieken en kaashandelaren aanspreken op onvoldoende inspanning.

WSPA+houdt+weidepartijen+in+de+gaten
© Marcel Bekken

‘We gaan ondertekenaars stimuleren zich aan het convenant te houden. Aanspreken daar waar ze niks doen, ze in het zonnetje zetten als ze het goede voorbeeld geven’, zegt woordvoerder Dirk-Jan Verdonk.

WSPA sluit niet uit dat het weigerachtige bedrijven publiekelijk tot de orde roept, het zogenoemde ‘namen and shamen’.

Rapport

LEI publiceerde deze week een rapport, gemaakt in opdracht van WSPA. Daarin keek het instituut naar weidegang in Nederland, Engeland, Duitsland, Denemarken, Zweden en Ierland. Zonder stimulerend beleid staan twee op de drie koeien in 2025 permanent op stal. Nu is dat een op de drie koeien.

Voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij vindt dat WSPA haar pijlen beter op het buitenland kan richten.

Ook WSPA vindt dat de Nederlandse zuivel op de goede weg is. ‘ Nederland als voorbeeld voor andere landen: daarom volgen we de zuivelspelers hier extra kritisch’, zegt Verdonk.

Ondertekenen

Romijn: ‘Dan nodig ik WSPA van harte uit om het weidegangconvenant te ondertekenen.’ In tegenstelling tot de Dierenbescherming ondertekenden Wakker Dier en WSPA het convenant tot nu toe niet. Romijn; ‘Ik vraag me dan ook af hoeveel recht van spreken ze hebben

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer