LEI%3A+twee+op+drie+koeien+op+stal+in+2025
© Nieuwe Oogst

LEI: twee op drie koeien op stal in 2025

Ongeveer een op de drie melkkoeien in Noordwest-Europa graast nooit meer in een weiland. Zonder inspanningen is dit aantal in 2025 verdubbeld, blijkt uit onderzoek van LEI Wageningen UR, uitgevoerd in opdracht van dierwelzijnsorganisatie WSPA.

LEI baseert zich op economische modelsimulaties en een aantal interviews met experts. De grootste teruggang in weidende koeien wordt verwacht in Noordwest-Duitsland, Noord-Ierland, Nederland en Denemarken.

WSPA grijpt de studie aan om te pleiten voor privaat en publiek beleid dat beweiding van melkkoeien stimuleert. De organisatie constateert dat de Nederlandse zuivel met haar weidepremies op de goede weg is, maar dat verdere stappen nodig zijn om de teruggang in weidekoeien een halt toe te roepen.

Economisch aantrekkelijk

De dierwelzijnsorganisatie wijst erop dat het hele jaar opstallen van koeien niet per definitie financieel voordelig is. Een door LEI gemaakte analyse van Nederlandse melkveebedrijven laat zien dat grote bedrijven, die hun koeien veel laten grazen, gemiddeld een hoger inkomen uit hun bedrijf halen dan bedrijven die hun koeien niet of minimaal in de wei laten.

Belangrijk, aldus WSPA, is ook het stimuleren van kennisontwikkeling, aandacht voor arbeidsbesparing, economische optimalisatie van beweidingssystemen en het faciliteren van strategische beslissingen. Ook op dat gebied zijn in Nederland inmiddels de nodige initiatieven gestart.

Klik op bijgevoegde pdf voor het lezen van het volledige Engelstalige rapport. Hierin staat ook een Nederlandse samenvatting.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  80 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  70 %
Meer weer