CBS: geen verdere daling weidegang

De daling van weidegang lijkt een halt te zijn toegeroepen. Van de melkkoeien liep vorig jaar 70 procent in de wei, ongeveer evenveel als in 2011. Vooral grote bedrijven stallen op, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

CBS%3A+geen+verdere+daling+weidegang
© Nieuwe Oogst

Tussen 2001-2011 daalde het aandeel weidegang bijna jaarlijks met enkele procenten. In 2001 liep nog 90 procent van de melkkoeien in de wei.

Vooral grote bedrijven houden de melkkoeien op stal. Op bedrijven met 160 melkkoeien of meer weidt gemiddeld 44 procent van de dieren.

Kleine melkveehouders

Bij de kleinste melkveehouders - met veertig melkkoeien of minder - liep gemiddeld 92 procent in de wei. De uitkomsten over 2011 tonen vrijwel hetzelfde beeld, geeft het CBS aan.

Weidegang hangt niet alleen af van de bedrijfsgrootte. De grondsoort - geschikt voor grasland of akkerbouw -, bedrijfsvoering en beschikbaarheid van ruimte direct bij het bedrijf spelen ook een rol.

Grasland

Over het algemeen lopen de koeien in gebieden met relatief veel grasland (westen en midden) vaker in de wei dan in de akkerbouwgebieden (Flevoland en Zeeland).

Dat geldt ook voor de gebieden met naar verhouding veel intensieve veehouderij als Noord-Brabant, blijkt uit de CBS-gegevens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer