%27Melksector+te+laks+met+weidegang%27
© Marcel Bekken

'Melksector te laks met weidegang'

Bestuurders uit de melkveesector moeten melkveehouders echt aanspreken op hun verantwoordelijkheid om weidegang in stand te houden. Dat zegt Bert van den Berg van de Dierenbescherming. Hij pleit daarbij voor een wettelijke plicht op weidegang.

'Alles wijst erop dat de melkveehouderij na 2015 intensiveert en dat het aantal koeien dat weidegang krijgt terugloopt. Dat aantal moet juist omhoog', vindt Van den Berg.

Het vorig jaar ondertekende weidegangconvenant is ook onvoldoende, meent Van den Berg. 'Wij hebben lang getwijfeld om te tekenen omdat het te vrijblijvend is. Zelfs Cees 't Hart van FrieslandCampina is bij ons langs geweest om ons over te halen wel te tekenen. Dat hebben we gedaan, maar nog steeds blijkt dat er te weinig gebeurt. Stimuleren is goed, maar niet goed genoeg.'

Van den Berg wil onder andere dat alle kaas in Nederland wordt vervaardigd uit weidemelk. Daartoe gaat zijn organisatie actievoeren. Dat de Dierenbescherming daarbij samenwerkt met andere organisaties, sluit hij niet uit. 'Dat bekijken we nog. Hetzelfde geldt voor het type acties dat we gaan voeren.'

Varkenshouderij achterna

Kern van zijn boodschap is volgens de beleidsmedewerker van de Dierenbescherming dat de melkveehouderij de varkenshouderij achterna gaat als ze niet snel de bakens verzet. 'Als dat gebeurd, is er geen toekomst voor de melkveehouderij. Ondernemers zelf én bestuurders moeten optreden.'

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer