Dijksma: half miljoen voor kennis aardwarmte

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken (EZ) stelt samen met het glastuinbouwbedrijfsleven een half miljoen euro beschikbaar voor de kennisagenda aardwarmte om het gebruik van aardwarmte in de tuinbouw te versnellen.

Dat heeft de staatssecretaris vanavond toegezegd tijdens overleg met de Tweede Kamer over de tuinbouwvisie van het kabinet.

Dijksma: 'Minimaal 10 tot 20 procent van het energiegebruik in de glastuinbouw kan door aardwarmte worden gedekt. De tuinbouw wordt daardoor duurzamer en minder afhankelijk van de prijsontwikkeling van fossiele energie.'

Knelpunten

De staatssecretaris werkt samen met het glastuinbouwbedrijfsleven aan het versnellingsplan aardwarmte. Het gaat in dit plan om het wegnemen van knelpunten en belemmeringen die het gebruik van aardwarmte in de weg staan en de acties die nodig zijn om kansen op dit gebied te benutten.

Een van die knelpunten is de omslachtige vergunningprocedure. Dijksma heeft daarop bevestigd dat wordt gewerkt aan een eenvoudiger 'geothermie light-vergunning'. Hiervoor is echter nog aanpassing van de Mijnbouwwet nodig.

Aardwarmte

Er zijn in Nederland tot nu toe 9 aardwarmteprojecten gerealiseerd, waarvan 7 in de glastuinbouw. Er zitten nog veel projecten in de pijplijn: zo’n 100 opsporingsvergunningen zijn verleend dan wel aangevraagd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer