Onderzoek naar risico's omwonenden

In de toelatingsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen moeten voortaan ook de risico's voor omwonenden worden beoordeeld. Dat zegt de Gezondheidsraad in een deze week verschenen conceptadvies.

Onderzoek+naar+risico%27s+omwonenden
© Nieuwe Oogst

Lopen omwonenden van landbouwpercelen kans op gezondheidsschade door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen? In april heeft de overheid de Gezondheidsraad om advies gevraagd over deze kwestie.

Er is geen hard bewijs, constateert de Gezondheidsraad, maar er zijn wel aanwijzingen dat omwonenden gezondheidsrisico's kunnen lopen door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Onderzoek

Een commissie van deskundigen acht onderzoek onder omwonenden zinvol, te beginnen met blootstellingsonderzoek. De aanbeveling van de commissie is om dit onderzoek te richten op agrariërs, hun gezinsleden en niet-agrariërs.

'Als een middel schadelijk is voor de omgeving, dan wil ik dat weten', zegt LTO-voorman Jaap Haanstra. 'Als boeren hebben we er het grootste belang bij dat gewasbeschermingsmiddelen veilig zijn. We werken ermee, zijn omwonenden en consumenten.'

Commentaar

Haanstra wijst erop dat bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen onder andere naar de schadelijkheid voor de gebruiker is gekeken. 'Als het niet schadelijk is voor de boer, kan het dan wel risico's opleveren voor omwonenden', zo vraagt hij zich af.

Nu de voorzitter van de Gezondheidsraad het conceptrapport openbaar heeft gemaakt, kunnen deskundigen en belangstellenden inhoudelijk commentaar leveren. Dit kan tot en met 30 september.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer