NAV: herbezinning opheffing productschap

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) roept in een open brief aan de Vaste Kamercommissie Economische Zaken op tot herbezinning op de opheffing van de productschappen.

De NAV vraagt de commissie om in plaats van een opheffingswet te koersen op een wijzigings 'Wet op publieke bedrijfsorganisaties'.

Volgens de NAV heeft de opheffing veel meer en grotere implicaties dan is voorzien. 'De overheid blijkt bijvoorbeeld niet in staat op de aangekondigde datum van 1 januari 2014 de teeltverordeningen plantgezondheid over te nemen'.

Positie

Door de opheffing wordt bovenden de positie van boeren en tuinders verzwakt, stelt de NAV. Daarnaast leidt de opheffing tot meer overhead, onder meer doordat de overheid de regelgeving plant- en diergezondheid van de productschappen overneemt.

De wijzigingswet moet volgens de akkerbouwvakbond leiden tot onder andere het beperken van het aantal taken van productschappen tot kerntaken, waaronder voor de akkerbouw de teeltverordeningen en collectief onderzoek en innovatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer