Natuurbeheer goed voor boer en natuur

Boeren kunnen een prima bijdrage leveren aan de kwaliteit van natuurgebieden en waterbeheer. Daarvoor moeten ze wel hun bedrijfsvoering aanpassen, concludeert Alterra Wageningen UR op basis van tien jaar onderzoek en vijf jaar praktijkervaring.

Met het concept ‘Boeren voor Natuur’ krijgen boeren een vergoeding voor hun bijdrage aan natuur, landschap en water, als compensatie voor de verlaging van het productieniveau van hun bedrijf.

De eerste resultaten zijn veelbelovend, ook al duurt het nog een paar jaar voordat de resultaten echt meetbaar zijn. 'Zowel de aanpassing van de bedrijven als de reactie van de biodiversiteit kosten nu eenmaal tijd', geven de onderzoekers aan.

Vergoeding

De vergoeding die Boeren voor Natuur-deelnemers krijgen, is volgens Alterra hoger dan de bedragen die gangbaar zijn in agrarisch natuurbeheer. 'Maar de boer doet er dan ook meer voor.'

Omdat de grond niet hoeft te worden aangekocht, is Boeren voor Natuur goedkoper dan ‘gewoon’ natuurbeheer. Regionale overheden en het Rijk brachten het benodigde geld bij elkaar.

'Doelen voor water, natuur en recreatie werden zo gecombineerd en de overheden kunnen de kosten delen', verklaren de onderzoekers.

Kansen

Voor de boeren zelf biedt het systeem nieuwe kansen, stelt Alterra. Voor het bedrijf van Jan Duijndam in de Polder van Biesland was het een kans om de betrokkenheid van burgers uit de omliggende steden verder uit te bouwen.

Dat gebeurde door het vermarkten van vlees van zijn koeien, educatie en zorg.

• Klik voor complete rapport op bijgesloten pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer