LTO%3A+geen+einde+natuurbeheer+boer
© Nieuwe Oogst

LTO: geen einde natuurbeheer boer

'Komt er een eind aan natuursubsidies voor de boer, neen. Komt er een nieuw systeem waarbij gewerkt wordt met collectieven, ja. Sterker, daar zijn al afspraken over gemaakt met de provincies en natuurorganisaties', stelt Siem Jan Schenk.

De LTO-bestuurder met de portefeuille Omgeving reageert daarmee op het bericht in Trouw: ‘Dijksma pakt boer natuursubsidie af’. 'Staatsecretaris Sharon Dijksma (EZ) trekt de stekker uit de regeling die duizenden boeren van natuursubsidies voorziet', luidt de inleiding in de krant.

Schenk: 'Het lijkt wat stemmingmakerij, omdat over het toekomstige natuurbeleid al afspraken zijn gemaakt tussen provincies, LTO en de natuurorganisaties, ook over de financiële kant ervan. Het gaat om een nieuw systeem, dat begin 2016 ingaat.'

Samenwerkingsverbanden

De kern ervan is volgens de LTO-bestuurder dat wordt gewerkt met samenwerkingsverbanden, waarin boeren de krachten bundelen met natuur-, recreatie en terreinbeherende organisaties.

Die gezamenlijke verbanden worden niet alleen verantwoordelijk voor uitvoering van het agrarisch natuurbeheer, maar ook voor de kwaliteit ervan in het betreffende gebied.

Kwaliteitsverbetering

'De steekwoorden zijn dus samenwerking en kwaliteitsverbetering', geeft Schenk aan. 'Wij zien volop perspectief in de nieuwe aanpak en gelukkig hebben andere betrokken partijen en organisaties dat ook. Het is niet voor niks, dat we daar al afspraken over hebben.'

Het valt hem op dat sommigen het agrarisch natuurbeheer willen afdoen als nutteloos en van geen enkele waarde. 'De staatssecretaris heb ik onlangs nog horen zeggen dat ze natuurbeheer door boeren weldegelijk van belang vindt.'

Doelgerichter

In dit land kunnen we in haar ogen niet zonder agrarisch natuurbeheer, gaf ze aan. 'Daar staan wij vierkant achter. Aan de andere kant: het moet anders en doelgerichter. Daar zijn we het mee eens', benadrukt Schenk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer