%27Dijksma+wil+af+van+natuursubsidie+boer%27
© nieuwe oogst

'Dijksma wil af van natuursubsidie boer'

De subsidie die boeren krijgen om de natuur te beschermen gaat op de helling. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) vindt dat de huidige regeling voor agrarisch natuurbeheer 'onvoldoende bijdraagt en onacceptabel duur is'.

Dat zegt ze vandaag in een vraaggesprek met dagblad Trouw. Dijksma wil daarom met ingang van 2016 niet langer natuurgeld geven aan individuele boeren. Wel is ze bereid 'collectieven van agrariërs en natuurorganisaties' financieel de helpende hand toe te steken.

Zij kunnen dan een subsidieaanvraag doen op basis van een streekidee, 'met duidelijke doelen voor een groot aaneengesloten gebied'.

Prinsjesdag

Volgens Trouw verstrekte de overheid de afgelopen twintig jaar in totaal 1 miljard euro aan vergoedingen (50 miljoen euro per jaar). De staatssecretaris zal op Prinsjesdag of kort daarvoor laten weten wat van die jaarlijkse bijdrage overblijft.

'We gaan niet meer zomaar overal in investeren.'

Biodiversiteit

Dijksma wil de nieuwe regeling voor agrarisch natuurbeheer alleen maar toepassen 'op plekken waar nog echte winst voor de biodiversiteit is te verwachten'.

Die doelen worden volgens haar scherp. 'Het gebied moet een verbinding vormen tussen twee natuurgebieden, of een schil om een reservaat met als doel dit tegen de negatieve effecten van de intensieve landbouw te beschermen.'

ANP

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  50 %
Meer weer