LTO tegen hogere belasting leidingwater

Een hogere belasting op leidingwater betekent een forse lastenverzwaring voor boeren en tuinders. LTO roept de Tweede Kamer op af te zien van deze extra kosten voor de ondernemer.

LTO+tegen+hogere+belasting+leidingwater
© Anton Dingemanse

In het begrotingsakkoord 2014 zou de belasting op leidingwater omhooggaan en vervalt de aftopping bij driehonderd kuub. Een hogere waterleidingbelasting kan een bedrijf 2.500 euro extra kosten, stelt LTO.

Gemiddeld gebruiken pluimvee- en varkensbedrijven tussen de 4.500 en 9.000 kuub water. Niet alleen in de intensieve veehouderij wordt relatief veel leidingwater gebruikt, maar ook in bijvoorbeeld de vollegrondstuinbouw.

Vanwege strenge eisen op het gebied van onder meer voedselveiligheid zijn veel bedrijven verplicht om leidingwater te gebruiken voor hun watervoorziening.

Aftopping

LTO Nederland wil dat de aftopping voor de agrarische sector komt te liggen rond een gebruik van duizend kuub per bedrijf. Kleine ondernemers worden anders onevenredig zwaar getroffen.

Iedereen moet bijdragen aan de bezuinigingen en lastenverhoging om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen, vindt LTO. Maar het kabinet dreigt nu door te schieten.

Varianten

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) kondigde gisteren bij de behandeling van het Belastingplan 2014 in de Tweede Kamer aan nog deze week een brief naar de Tweede Kamer te sturen.

Daarin staan een aantal varianten voor de aan te passen leidingwaterbelasting.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer