Boeren+in+Delta+vrezen+schade
© Wim van Vossen

Boeren in Delta vrezen schade

Door de hevige regen zondag is in Zuidwest-Nederland zo’n 2.500 hectare aardappelen onder water komen te staan. Ook voor peen, witlof, spruiten, wintertarwe en bloembollen vrezen boeren voor schade.

‘Over drie weken kunnen we de schade vaststellen’, meldt taxateur Basjan Niemansverdriet van AgriVer. Vooral de Zuid-Hollandse eilanden Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten zijn hard getroffen, plaatselijk viel daar 120 millimeter. Ook in Zeeland en West-Brabant viel veel regen en liep boerenland onder water.

Uit schattingen van boeren, bestuurders en loonwerkers blijkt dat 15 procent van de aardappelen nog in de grond zit. Op Goeree-Overflakkee gaat het om 400 hectare, op Voorne-Putten 225 en de Hoeksche Waard 175. Akkerbouwers vrezen dat het meeste niet te redden is.

Aardappelen

Op Goeree-Overflakkee hebben veel akkerbouwers nog circa 10 hectare aardappelen in de grond zitten. Maar sommige boeren zelfs 50 hectare. Ook loonwerkers hebben nog tientallen hectares aardappelen van klanten uitstaan.

Een hectare aardappelen levert al gauw 8.000 euro op. Op de termijnmarkt steeg de notering vanwege de oogstonzekerheid deze week even naar 24 euro per 100 kilo.

Gewassen

Ook telers van uien, peen, witlof en spruiten vrezen voor hun oogst. Ook hierbij gaat het in individuele gevallen om tientallen hectares. De schade aan wintertarwe, maïs en suikerbieten lijkt mee te vallen.

Bollentelers zijn er niet gerust op of de bloembollen het halen. In het natte gebied was 70 procent net geplant.

Polderwachters

Boeren en LTO-bestuurders op de Zuid-Hollandse eilanden pleiten ervoor om agrariërs in te zetten als 'polderwachters'. Met eigen pompen en goede coördinatie menen zij zo sneller het water van het land te krijgen en sloten op peil te houden.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost-West.

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer