PvdD%3A+koeien+op+stal+ook+intensief
© PvdD

PvdD: koeien op stal ook intensief

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) vindt dat provincie Groningen boeren die hun melkkoeien niet meer in de wei laten grazen als intensieve veehouderij moet kenmerken.

Aanleiding is een uitspraak van de Raad van State, die vond dat bij een geitenbedrijf in Noord-Brabant geen sprake was van een grondgebonden bedrijf.

De betreffende geitenhouderij was volgens de raad intensieve veehouderij, omdat de geiten in gebouwen worden gehouden.

Nieuw licht

Volgens Statenlid Anja Hazekamp werpt deze uitspraak een heel nieuw licht op het provinciale beleid rond melkveehouderijen. 'Het betekent dat onze provincie nog beter beschermd kan worden tegen megastallen met vele honderden of zelfs duizenden koeien en geiten.'

Op deze bedrijven komen volgens Hazekamp de dieren niet of nauwelijks buiten. 'Daarom zouden die onder de bepalingen voor intensieve veehouderij moeten vallen.'

PvdD vraagt het college van Gedeputeerde Staten naar zijn opvatting over de relatie tussen de zaak in Noord-Brabant en de situatie in provincie Groningen.

Groninger Verdienmodel

De provincie stelt op dit moment samen met onder meer LTO Noord het Groninger Verdienmodel op. Hierbij krijgen melkveebedrijven mogelijkheden om uit te breiden tot 4 hectare.

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer