Gezondheidsraad%3A+te+veel+stikstof+in+milieu
© Ruben Meijerink

Gezondheidsraad: te veel stikstof in milieu

Nederland moet meer werk maken van het terugdringen van stikstof in het milieu. Daarvoor pleit de Gezondheidsraad bij de staatssecretarissen van Infrastructuur en Milieu en van Economische Zaken.

De hoeveelheid stikstof in het milieu in Nederland is de voorgaande jaren succesvol teruggedrongen, maar dat terugdringen lijkt inmiddels te stagneren, constateert de Gezondheidsraad.

Gezondheidsschade door stikstof komt door luchtverontreiniging, maar ook door verontreiniging van drinkwater en voeding.

Nitriet

Het schadelijke nitraat wordt dan omgezet in nitriet, wat in verband wordt gebracht met een aantal kankers in het maagdarmkanaal.

Dat zijn de delen van het lichaam waar eten en drinken langs gaan: de slokdarm, maag, dikke en dunne darm, alvleesklier, lever en galwegen.

Luchtverontreiniging

Luchtverontreiniging kan leiden tot schade aan de luchtwegen en aan het hart- en vaatstelsel. Nederland doet het wat betreft stikstofniveaus relatief slecht in vergelijking met andere Europese landen.

Dat komt volgens de Gezondheidsraad door de hoge bevolkingsdichtheid, de intensieve landbouw, de forse industrie en het drukke verkeer.

ANP

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer