Gezondheidsraad: te veel stikstof in milieu

Nederland moet meer werk maken van het terugdringen van stikstof in het milieu. Daarvoor pleit de Gezondheidsraad bij de staatssecretarissen van Infrastructuur en Milieu en van Economische Zaken.

Gezondheidsraad%3A+te+veel+stikstof+in+milieu
© Ruben Meijerink

De hoeveelheid stikstof in het milieu in Nederland is de voorgaande jaren succesvol teruggedrongen, maar dat terugdringen lijkt inmiddels te stagneren, constateert de Gezondheidsraad.

Gezondheidsschade door stikstof komt door luchtverontreiniging, maar ook door verontreiniging van drinkwater en voeding.

Nitriet

Het schadelijke nitraat wordt dan omgezet in nitriet, wat in verband wordt gebracht met een aantal kankers in het maagdarmkanaal.

Dat zijn de delen van het lichaam waar eten en drinken langs gaan: de slokdarm, maag, dikke en dunne darm, alvleesklier, lever en galwegen.

Luchtverontreiniging

Luchtverontreiniging kan leiden tot schade aan de luchtwegen en aan het hart- en vaatstelsel. Nederland doet het wat betreft stikstofniveaus relatief slecht in vergelijking met andere Europese landen.

Dat komt volgens de Gezondheidsraad door de hoge bevolkingsdichtheid, de intensieve landbouw, de forse industrie en het drukke verkeer.

ANP

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer