Veerman%3A+%27Fosfaat+wordt+duur%27
© Nieuwe Oogst

Veerman: 'Fosfaat wordt duur'

Oud-landbouwminister Cees Veerman voorspelt dat de prijs van fosfaat de komende jaren fors stijgt vanwege de afnemende beschikbaarheid. 'Er groeit geen plant zonder fosfaat en de voorraad is eindig.'

Veerman wees gisteren tijdens de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij Hardenberg op kromme regelgeving die een optimaal gebruik van fosfaat in de weg staat. 'Akkerbouwers mogen maar beperkt gebruik maken van digistaat uit een mestvergister. In plaats daarvan grijpen ze naar kunstmest. Dat is de wereld op zijn kop.'

'Ruim dit soort juridische belemmeringen op', klonk Veerman's oproep. 'Mest is uiterst waardevol en belangrijk. Ik snap niet dat overheid en bedrijfsleven er niet veel meer werk van maken om mineralen als fosfor en kali beter te benutten.'

Mest als kans

Ook Rabo-topman Wim Thus refereerde 18 oktober bij de LTO Noord-afdeling Berkelland aan de waarde van mest. 'Als kunstmestvervanger én als bron van fosfaat liggen daarin voor de varkenshouderij kansen.'

Om die te benutten is het nu echt de hoogste tijd dat mestverwerking serieus van de grond komt, stelde Thus. 'We hebben met elkaar de afgelopen 30 jaar veel geld verloren op dit dossier.'

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer