Luchtwegonderzoek+bij+veehouderij
© evident.nl

Luchtwegonderzoek bij veehouderij

Universiteit Utrecht start binnenkort een onderzoek naar de invloed van de intensieve veehouderij op de luchtwegen van omwonenden.

Zo'n 28.000 Brabanders en Limburgers die in de buurt van boerderijen wonen, krijgen binnenkort een enquête in de bus. Mensen met luchtwegklachten worden uitgenodigd voor verdere medische tests, meldt de NOS.

Het onderzoek wordt gefinancierd door het Astma Fonds. 'We willen kijken of er meer allergie en astma voorkomt in de buurt van dit soort bedrijven', zegt projectleider Dick Heederik.

Bloedonderzoek

Een eerdere studie van Universiteit Utrecht en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) toonda aan dat er juist minder astma voorkwam in gebieden met veel intensieve veehouderij.

'Maar de mensen die astma hadden, hadden wel meer last van hun ziekte', vertelt de onderzoeker. 'Dat lijkt paradoxaal en dat willen we verder bekijken.'

Vervolgonderzoek

De Universiteit heeft samen met NIVEL en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu rijkssubsidie aangevraagd voor een vervolgonderzoek. De wetenschappers willen bekijken of mensen die in de buurt van stallen wonen besmet zijn met bacteriën van dieren.

Als Den Haag akkoord gaat, worden zo'n 3000 mensen uitgenodigd voor bloedonderzoek en een blaastest.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer