De Liemers gaat kavels ruilen

Boeren in De Liemers gaan aan de slag met snelle kavelruil. De meerderheid daarvan ging gisterenavond akkoord tijdens de bijeenkomst in Giesbeek.

De kavelruil is één van de eerste projecten van STEVIG (Stichting Effectief Verkavelen in Gelderland). Boeren in De Liemers gaven in juli aan dat ze interesse hebben in de nieuwe manier van verkavelen.

Het gebied wordt globaal begrensd door de A12, de IJssel en de Doesburgse weg vanaf Angerlo tot aan de N813 ten noorden van Didam. De N336 vormt de grens tussen de gebieden Liemers West en Oost. Het gebied is 2.717 hectare groot.

Verbeteren

Kaarten van de Achterhoek en Liemers laten zien dat er flink te verbeteren valt aan de verkaveling. Bij de sprong van een slechte naar een uitstekende verkaveling is 600 euro per hectare per jaar te winnen bij een groot melkveebedrijf.

Kleinere verbeteringen leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 100 tot 200 euro per hectare.

Werksessie

In de nieuwe aanpak maken de grondeigenaren en -gebruikers samen het ruilplan. De kavelruil is vrijwillig. Eind november is er een werksessie van een dag voor de Liemers West en een voor De Liemers Oost.

De stichting werkt in drie andere gebieden in Gelderland aan voorbereidingen voor de snelle kavelruil: Maurik, De Glind en Lochem/Laren. Verder zijn er gesprekken gaande in Epe/Vaassen , Montferland en Rijnstrangen.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer