Zonneakker Abcoude voorlopig van de baan

Er worden voorlopig geen zonnepanelen geplaatst op weidegrond langs de A2 bij Abcoude. De Raad van State heeft het besluit van gemeente De Ronde Venen over het bestemmingsplan Zonne-energie Abcoude geschorst.

Zonneakker+Abcoude+voorlopig+van+de+baan
© Nieuwe Oogst

De Raad van State ging hiertoe over op verzoek van LTO Noord Utrecht, dat grote bezwaren heeft tegen de aanleg van zonnepanelen op agrarische grond. De geplande zonneakker meet 2 hectare weide in de Waardassackerpolder.

Door de schorsing kan de initiatiefnemer voorlopig geen omgevingsvergunning voor de bouw van het zonnepark aanvragen. Op korte termijn kan de bouw niet kan plaatsvinden.

Verstedelijking

Volgens de Raad van State moet nader worden onderzocht of het bestemmingsplan in overeenstemming is met de provinciale Ruimtelijke Verordening. Daarvoor moeten vragen van juridische en feitelijke aard worden beantwoord.

De schorsing betekent geen definitief oordeel over de toelaatbaarheid van het zonnepark op deze locatie. Daarover moet de Raad van State zich later buigen.

Agrarisch gebruik

LTO Noord meent dat de gemeente ten onrechte stelt dat er na plaatsing van zonnepanelen nog steeds sprake ik van landbouwgrond. Agrarisch gebruik is dan vrijwel niet meer mogelijk, stelt LTO Noord.

De gemeente is veroordeeld tot het betalen van het griffierecht en de proceskosten die verband houden met de behandeling van de voorlopige voorziening.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer