Veehouderij+stoot+minder+CO2+uit+dan+2006
©

Veehouderij stoot minder CO2 uit dan 2006

De veehouderij is verantwoordelijk voor minder uitstoot van broeikasgassen (CO2) dan eerder werd gesteld. Dat schrijft de voedselorganisatie van de Verenigde Naties, FAO.

FAO verzamelde studiemateriaal van Wageningen Universiteit, het Zweedse Instituut voor Voeding en Biotechnologie (SIK) en de Amerikaanse universiteiten van Colorado en Pennsylvania, meldt de Vlaamse landbouwwebsite Vilt.be.

Daaruit blijkt dat de veehouderij verantwoordelijk is voor ongeveer 14,5 procent van de totale uitstoot van de door menselijk toedoen veroorzaakte broeikasgassen.

Een eerder FAO-rapport uit 2006 schatte de bijdrage vanuit de veehouderij aan het broeikasgasprobleem nog op 18 procent.

Rundvlees

Rundvlees heeft wereldwijd een bijdrage van 41 procent. De melkveehouderij draagt voor 21 procent bij aan de uitstoot in de veehouderij. De pluimvee- en varkenssector zijn verantwoordelijk voor respectievelijk 8 en 9 procent.

Volgens FAO kan de totale uitstoot in de veehouderij met een derde worden verminderd. Dit kan onder meer in de melkveehouderij door toepassing van lijnzaad- of katoenzaadolie in het melkveerantsoen bij hoogproductieve koeien.

Mestverwerking

Ook anaerobe mestverwerking van een deel van de mest kan de uitstoot verminderen. Verder is het mogelijk het energieverbruik op de boerderij en in de verwerkingsketen te verminderen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zondag
  9° / 4°
  50 %
 • Maandag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer